Zalaszántói Béke Sztúpa

Monumentális, vakítóan fehér buddhista emlék a zalai dombok között, a Keszthely környéki kirándulások kihagyhatatlan célpontja.
Bop Jon (eredeti nevén Dzsin Szú Lí) dél-koreai buddhista szerzetes 1990-ben elhatározta, hogy egy rendszerváltó országban felépít egy Buddha-szentélyt, amely majd a békét, boldogságot, megvilágosodást képviseli. Olyan helyszínt keresett, ahol a helyi lakosság is elfogadja egy ázsiából eredő vallás hagyományát. A Kovácsi-hegyen levő Világosvár nevű helyet Zalaszántó mellett találta meg.

Az igazán különleges, 30 méter magas és 24 méter átmérőjű szentély 1992-re készült el, majd személyesen a 14. Dalai Láma szentelte fel. Ez Európa egyik legnagyobb sztúpája, melynek Buddha szobra Dél-Koreából származik.

Zalaszántói Béke Sztúpa

Fotó: Ede Márton

A zalaszántói Béke Sztúpa belsejébe nem lehet bejutni, zárt építmény, két szerzetes vigyázza. Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a falak mögött. A sztúpa történetét az érdeklődők a szentély melletti háromnyelvű emléktáblán ismerhetik meg.
Az időjárás viszontagságai miatt a sztúpát 2007-ben felújították, ami miatt újra kellett szentelni.
2013-ban megkezdődött a sztúpa felújítása, továbbá egy mindenki által szabadon látogatható Meditációs Ház és egy ajándékbolt is épült.
 
További infók: https://www.bekestupa.hu

Galéria:

Fotó: Zalaszántó Béke Sztúpa Facebook oldala

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Csarnavölgy

Magával ragadó hangulat, vadregényes táj, hatalmas több száz éves fák, a kemencei kisvasút elmosott pályája. Ez Csarna-völgy.

Szent György-hegyi bazaltorgonák

A Tapolcai-medence egyik legszebb nevezetessége az oszlopos elválású, 20-25 méter magasságú bazalttornyokkal határolt Szent György-hegy.