A bokodi lebegő falu

Hazánk egyik rejtett kincse, a Vértes lábainál fekvő, Budapesttől 1 órányi autóútra található Bokodi-hűtőtó.

Bokod település a Vértes lábaitól északnyugati irányban fekszik, Oroszlánytól mintegy 6 kilométerre. Az itt álló, eredetileg hűtőtónak szánt tavat még az 1960-as években létesítette az Oroszlányi Hőerőmű Vállalat. Az erőmű kondenzátoraiban felmelegedett hűtővizet felületi párologtatás, és a tó befolyásával történő keveredés útján hűtötte.

A keletkező hulladékhő teremtette meg a Bokodi-tó legcsodálatosabb tulajdonságát: ami nem más mint a meleg hőmérséklete. Hamar fel is figyeltek rá a horgászok, hiszen minden feltétel adott volt egy virágzó, gazdag halállományhoz. 

Idővel a tó partját szinte teljesen elfoglalják a cölöpökre épült hangulatos horgász házikók, melyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet.

Bokodi lebegő falu

Fotó: Kovács Lajos (IG: @kovacsphoto_kp_studio, FB: Kovacs Drone Video)

Fürdeni tilos! A kirándulás előtt otthonról érdemes vinnünk magunkkal ételt-italt, mivel a parton nincsen étkezési lehetőség.

Galéria:

Fotó: Kovács Lajos (kovacsdronevideo.hu, Instagram: @kovacsphoto_kp_studio, Facebook: Kovacs Drone Video)

Megosztom Facebookon

Ez is érdekelhet:

Kövess minket!

Hasonló tartalmak

Somlyó-hegyi kilátó

Az Alsóörson álló, 17,5 méter magas Somlyó-hegyi kilátót megéri megmászni, hiszen fentről az egyik legszebb balatoni körpanorámában lehet részünk.

Hévízi Tófürdő

A Hévíz Tófürdő 4,5 hektáros kiterjedésével Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava, amelyet a mélyből feltörő hévízi forrásbarlang 38°C-os vize táplál.